Radlader mit Grassilage

Konzervácia

bonsilage FIT M pre merateľne lepšiu kondíciu a stabilitu kráv

Kühe am Futtertisch
© Volker Hämmerling
Vďaka unikátnej kombinácii použitých kmeňov baktérií mliečneho kvasenia je bonsilage FIT M schopný tvoriť vysoké množstvo propylénglykolu v kukuričnej siláži. Na jednu použitú dózu bonsilage FIT M sa priemerne vytvorí 396 kg propylénglykolu (schéma 1). Tým sa výrazne odľahčí energetický metabolizmus zvierat a okrem iného sa zlepší aj inseminačný index a medziobdobie.

Výrazne vyššia stabilita

Na porastoch kukurice sa stretávame s vyšším výskytom kvasiniek a plesní. Bez potrebnej inhibície kyselinou octovou dochádza k zahrievaniu kukuričnej siláže, napríklad v dôsledku prístupu kyslíka počas odberu siláže. Cielená kontrola fermentačných produktov (schéma 2) potláča kvasinky a plesne. Straty energie a dodatočné nákupy živín v dôsledku nekontrolovaného rastu kvasiniek a plesní v kukuričnej siláži môžu rýchlo dosiahnuť viac ako 100 eur/ha plochy pozberanej kukurice na siláž (schéma 3). Vzniknuté straty predražujú výrobu siláže o 4 až 6 EUR na tonu kukuričnej siláže. Okrem toho ďalšie nákupy krmiva v dôsledku zahrievania siláže zaťažujú bilanciu materiálových tokov v poľnohospodárskom podniku.

bonsilage FIT M

Silážny prostriedok bonsilage FIT M znižuje riziko prehriatia tým, že posúva štruktúru fermentačných kyselín smerom k väčšiemu množstvu kyseliny octovej a menšiemu množstvu kyseliny mliečnej za súčasnej tvorby propylénglykolu. Dodatočný podiel propylénglykolu a vzniknutá kyselina octová podporujú kondíciu kráv a znižujú výskyt ochorení súvisiacich s výživou, ako je acidóza a ketóza.

Exkluzívne bakteriálne kmene

Použitý kmeň baktérií mliečneho kvasenia druhu L. buchneri 1k2075 (číslo povolenia EÚ pre silážne aditíva) je veľmi účinný pri konverzii kyseliny mliečnej na kyselinu octovú a propylénglykol. Tento kmeň je obsiahnutý výlučne v silážnych prípravkoch bonsilage .

Súvisiaci obsah

de_hws_logo_bonsilage_speed m_4x3
Dozvedieť sa viac

Silážovanie kukurice - merateľne rýchlejšie silážovanie pomocou bonsilage SPEED M

Rýchla tvorba kyseliny octovej je dôležitá na potlačenie rozvoja fermentačných škodcov v ranom štádiu. Vďaka bakteriálnemu kmeňu mliečneho kvasenia Lactobacillus diolivorans obsiahnutému v BONSILAGE SPEED M možno kukuričnú siláž otvoriť už po 14 dňoch.